Profesori

Stefan HorvathŞtefan Horváth – vioară

Violonistul Ştefan Horváth a început studiul viorii la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi a urmat apoi cursurile unor prestigioase instituţii precum Conservatorul Naţional Superior din Lyon, Universitatea de Muzică Bucureşti (prof. Ştefan Gheorghiu),  Academia de Muzică din Basel (prof. Adelina Oprean), urmând totodată şi cursuri cu prof. Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg.

Talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii în concursuri precum: „George Enescu” – (Premiul al III-lea – 2001), „Jeunesses Musicales” (Premiul al II-lea – 1998), „Eugen Sârbu” (premiul I – 1995, 1996), Premiul „Sándor Végh” (1994), precum şi premii I la concursuri naţionale din Timişoara, Ploieşti, Baia Mare.

Între anii 1996-2000 a fost concertmaestru al orchestrei Philharmonie der Nationen, alături de care a cântat şi ca solist, iar din 2005 este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, dirijorul principal al ansamblului fiind Dennis Russel Davies.

În calitate de solist a colaborat cu orchestre ale Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea, Constanţa, Târgu-Mureş, Giurgiu, Braşov, Orchestra Naţională Radio.

Cea din urmă colaborare cu Orchestrele Radio a fost în anul 2011, în festivalul „Viori Celebre”, Ştefan interpretând două concerte pe o vioară Guarneri del Gesu, instrument in proprietatea Del Gesù Foundation.

 

razvan suma2Răzvan Suma – violoncel

“Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa”.

Astfel caracteriza renumita publicaţie germană “Das Orchester” prestanţa tânărului violoncelist român – un mare talent muzical, o certitudine artistică a momentului.

Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat în cele peste cinci sute de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia, Răzvan a dovedit o mare sensibilitate şi intuiţie muzicală, o tehnică performantă redând impecabil – prin diversitatea sonorităţilor – specificul stilistic al fiecărei piese.

Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania, „Chişinău” – Republica  Moldova sau „Villa de Llanes” – Spania, sunt doar câteva din cele mai importante premii câştigate de Răzvan în participările sale la competiţiile naţionale şi internaţionale, în cariera competiţională începută chiar la şase ani. Turneul „Vă place Bach?” din primăvara anului 2012 devine cel mai important moment al carierei sale, realizând integrala suitelor de J. S. Bach în nouă oraşe din România, iar împreună cu casa de discuri SONORO RECORDS lansează discul „6 suite pentru violoncel solo de J. S. Bach”.

În ultimii ani Răzvan a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radio, 5 CD-uri, precum si transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (“RAI” Torino, “MDR” Leipzig, ”TVR” Romania, “Acasa” TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi).

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, urmează cursurile Liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor.

În anul 2000 obţine diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 studiază în cadrul programului „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King.

Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson şi de colaborările cu muzicieni de marcă, precum Justus Frantz, Maxim Vengerov, Christian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz.

La rândul său, Răzvan devine profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti şi este invitat să predea la cursuri de măiestrie prestigioase şi cu tradiţie organizate de Asociaţia SONORO.

În anul 2004 ia naştere „Romanian Piano Trio”, unde Răzvan activează până în anul 2010 alături de Horia Mihail şi Alexandru Tomescu, realizând turneele anuale „Music ON” având vânzări impresionante ale CD-urilor produse la „Humanitas Multimedia” şi „SONORO RECORDS”.

Răzvan devine în anul 2010 solist concertist al orchestrelor Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti.

Trio Strad este formaţia în care îl regăsim pe Răzvan alături de Alexandru Tomescu şi Toma Popovici şi cu care dezvoltă proiecte în Europa, Asia şi America de Sud.

Pe lângă activitatea concertistică tangenţială cu România, Răzvan dezvoltă o carieră stabilă alături de pianistul spaniol Josu Okinena cu care s-a perindat prin săli precum “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, sau Universitatea din Valladolid, având imprimate pe CD integrala sonatelor pentru pian şi violoncel de J. Brahms.

Nu în ultimul rând, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Răzvan este prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc, reuşind îngemănarea a două generaţii de artişti pentru care mesajul muzicii primează orgoliilor de solişti.Comments are closed.

This entry was posted on mai 8, 2013 and is filed under Profesori. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.